3D inmeten

Bij Roossien zijn we gespecialiseerd in het vervaardigen van maatwerkproducten zoals bordessen, trappen en overstapbordessen. Onze producten om veilig te kunnen werken op hoogte worden veel geplaatst in bestaande situaties. In de meeste gevallen kunnen onze commercieel technische adviseurs (CTA’s) de omgeving eenvoudig inmeten om daarna met de engineers een maatwerkproduct voor je te ontwerpen en te vervaardigen in onze eigen fabriek.

Soms komen we situaties tegen waarbij de CTA’s de situatie niet goed kan inmeten. Dit kan komen door grote afstanden, diverse obstakels die 3 dimensionaal door het raamwerk van een bordes lopen of waarbij binnen in een machine een (uitneembaar) hulpbordes moet komen voor onderhoud in de machine. Hiervoor beschikt Roossien over een 3D inmeet service.

De scanner is een meetinstrument dat middels vele puntmetingen een 3D-omgeving in kaart brengt. De nieuwste scanners hebben een scansnelheid van 900.000 punten per seconde en hebben een maximale scandichtheid van 1 mm op 300 meter afstand. Deze punten omgeving noemen we een pointcloud. Naast deze pointcloud, maakt de 3D scanner ook foto’s van de situatie.

Het is per situatie afhankelijk hoeveel opnames er gemaakt moeten worden. Je moet het zo zien, dat wat jij ziet vanuit een positie dat ziet de 3D scanner ook. Het is dus goed mogelijk dat je meerdere scans moet maken om de gehele situatie goed in een pointcloud te krijgen.

Na de opname op locatie wordt de 3D scan schoongemaakt, dit betekend dat alle niet relevante informatie uit de omgeving wordt verwijderd en de diverse pointclouds aan elkaar worden gekoppeld. De foto’s die de 3D scanner maakt passen naadloos over de tekening heen.

Onze engineers werken met Autodesk Inventor. Het maatwerk product past naadloos in de pointcloud en straks dus ook naadloos in de situatie waar het bordes of een ander Roossien maatwerk oplossingen komt.

Het resultaat in Autodesk Inventor

3D inmeetformulier