Wat is het verschil tussen een trap en een ladder? Het antwoord is simpel. Een trap heeft treden, een ladder sporten. Ook zit het verschil ‘m in de hellingshoek. Hellingshoeken van 20° en minder worden een helling genoemd. Bij een helling is er geen sprake van hoogte. Voor werkzaamheden op een helling heb je dan ook geen ladders of trappen nodig. Bij werkzaamheden op grotere hoogten ligt dat anders. Hierbij komen ladders, trappen en trapladders goed van pas. We leggen graag kort aan je wat precies het verschil is.

Ladder, trap of trapladder?
Een ladder staat tegen een muur en vormt daarmee een hellingshoek. In de veiligheidsnormen voor ladders en trappen wordt bij een hellingshoek van 75° tot en met 90° gesproken van een ladder. De horizontale bouwdelen worden bij een ladder sporten genoemd. Een trap heeft een hellingshoek tussen de 20° en 45°. Bij een trap spreek je daarbij van treden in plaats van sporten. En dan is er ook nog de trapladder. Een trapladder is een vast toegangsmiddel met een hellingshoek tussen de 45° en 75°. Ook bij de trapladder heten de horizontale bouwdelen treden.

De keuze is reuze
Met al deze verschillende toegangsmiddelen is het soms lastig om een keuze te maken. Bij Roossien.nl begrijpen we dit. Daarom helpen we je graag een eindje op weg met een uitleg over de vaste trap en de bordes- en vliegtuigtrap. Ook vertellen we je graag wat meer over onze maatwerktrappen.

Vaste trap
De vaste trap is geschikt voor een permanente oplossing en een vaste toegangsweg. Bij Ladder.nl kun je de vaste trap zelf samenstellen of ontwerpen. Je kunt namelijk kiezen voor verschillende platformen, leuningen en treden. Met een maatwerkproduct heb je een trap in handen die volledig past bij jouw werksituatie. Een trap die veilig werken op hoogte mogelijk en makkelijk maakt.

Vliegtuigtrap
In situaties zonder een vaste toegangsweg is een bordestrap of industrietrap vaak de juiste keuze. De bordestrap is geschikt voor werken op hoogten tot ongeveer twee meter. Bij werken op grotere hoogten kan een vliegtuigtrap een goede oplossing zijn. De vliegtuigtrap heeft een maximale stahoogte van bijna vier meter. Zowel de bordestrap als de vliegtuigtrap is naar wens samen te stellen. Roossien.nl levert bijvoorbeeld ook zij-uitstappen voor vliegtuigtrappen.

Veiligheid
Veilig werken staat bij Roossien.nl voorop. Alle trappen voldoen dan ook aan de nieuwste Europese veiligheidsnorm en aan de Warenwet.